Γλωσσικό Λάθος «διαρρέω» – Common Mistakes in Modern Greek «Seep»

Lost-in-a-Good-BookΜετατροπή αμετάβατου ρήματος σε μεταβατικό. Η περίπτωση του ρήματος διαρρέω.

Μία συνηθισμένη απόκλιση είναι η χρήση καθαρά αμετάβατων ρημάτων ως μεταβατικών/μεταβιβαστικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρήμα διαρρέω, το οποίο, είτε στον ενεργητικό, είτε στον μεσοπαθητικό τύπο, στην αρχική ορθή μορφή του χρησιμοποιείται ως αμετάβατο: «η είδηση/η πληροφορία διαρρέει», «τα νέα διέρρευσαν», «οι φήμες διαρρέονται», «από το σταθμό διαρρέεται ότι…». Ωστόσο, πολύ συχνά πλέον παρατηρείται η χρήση του ρήματος ως μεταβατικό: «ο δημοσιογράφος διέρρευσε την είδηση ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης».

Η ως άνω γλωσσική απόκλιση εντάσσεται στα λάθη του συντακτικού μηχανισμού της γλώσσας ή σύμφωνα με το Γ. Ξυδόπουλο, 2004, στα λάθη των λεξισημασιολογικών μηχανισμών λόγω του ότι αποτελεί μεταβολή της σημασιακής σχέσης του ρήματος με το συμπλήρωμά της, δηλαδή το αρχικά αμετάβατο ρήμα χρησιμοποιείται ως μεταβατικό. Άλλα παραδείγματα ρημάτων που χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο είναι τα επικοινωνώ, τρέχω, περπατάω, κυκλοφορώ κλπ., προκειμένου να τονισθεί ο δράστης ή η εξωτερική αιτία.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

1.Δημελά Ε., Σημειώσεις Σεμιναρίου Γλώσσας, Το Γλωσσικό Λάθος, 02-04-2015
2.Ξυδόπουλος, Γ. 2004. «Τι είναι τελικά τα γλωσσικά λάθη*;». Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα 24, 519-30.
3.Θεοφανοπούλου-Κοντού, Δ. 2010. «Η χρήση της γλώσσας, τα λάθη της και ο ρόλος του γραμματικού συστήματος». ΜΕΓ 30, 55-76.
4.Θεοφανοπούλου-Κοντού, Δ. «Λάθη στη χρήση της γλώσσας: Αλήθεια και μύθος», στο: Χάρης, Γ. 2001. Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα. Αθήνα, Πατάκης, 53-61.

A.G.

This entry was posted in Γλώσσα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.