Potassium – Kalium – Κάλιο (19)K

The Library of the Royal Institution

Κάλιο το [kálio] : χημικό στοιχείο που ανήκει στα μέταλλα: Aνθρακικό ~, ποτάσα. [λόγ. < νλατ. cali(um) -ον < αραβ. qalī]

Potassium [puh-tas-ee-uh m] : a silver-white soft light low-melting monovalent metallic element of the alkali metal group that occurs abundantly in nature especially combined in minerals [From earlier potass, potash (from which it was first obtained), from French potasse, from Dutch potas : pot, pot (from Middle Dutch; akin to Old English pott) + as, ash (from Middle Dutch asche;]

Το στοιχείο Κάλιο (potassium) ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με την μορφή αλάτων του και χρησιμοποιείτο κυρίως ως καθαριστικό. Η αρχική του ονομασία ήταν «potash» η οποία προερχόταν από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων «pot» και «ash», δηλαδή η στάχτη που απέμενε σε μεταλλικό σκεύος (π.χ. κατσαρόλα)ύστερα από εξάτμιση. Η παρασκευή του «καθαριστικού» πραγματοποιείτο με την ανάμειξη της τέφρας των φυτών με νερό. Έπειτα το προϊόν αυτό, η φυτική στάχτη με το νερό, υπόκειτο σε εξάτμιση και το υπόλειμμα που παρέμενε ήταν η «potash» δηλαδή μία ένωση του Καλίου και ειδικότερα (K2CO3).

Η ουσία αυτή, η φυτική στάχτη, ήταν γνωστή και ως «vegetable alkali». Η λέξη «alkali» είναι αραβικής προελεύσεως και προέρχεται από την «al qalīy» που σημαίνει τέφρα. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν γνωστή και άλλη μία ουσία που είχε και αυτή καθαριστικές ιδιότητες η οποία ονομαζόταν «mineral alkali ή soda ash». Ως «mineral alkali» θεωρείται η χημική ουσία(Na2CO3). Η ιδιάζουσα διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ουσιών ήταν η πρωτογενής πηγή τους. Της μίας ήταν τα φυτά και της άλλης τα πετρώματα. Μολαταύτα δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι επρόκειτο για δυο διαφορετικές χημικές ενώσεις.

Ο πρώτος που το αντιλήφθηκε ήταν ο γερμανός χημικός Martin Heinrich Klaproth (1743 – 1817) ο οποίος ονομάτισε την πρώτη ως «kali» και την δεύτερη ως «natron». Εντούτοις η ανακάλυψη του κάθε στοιχείου προήλθε από πειράματα του Άγγλου χημικού Sir Humphry Davy (1778 – 1827) και το Κάλιο για πρώτη φορά διαχωρίστηκε στις 06 Οκτωβρίου 1807 μέσω ηλεκτρόλυσης.

Ο Davy είχε αντιληφθεί ότι οι χημικοί δεσμοί που συγκροτούσαν τις χημικές ενώσεις ήταν ηλεκτρικής φύσεως και ότι εφαρμόζοντας σε αυτούς ηλεκτρισμό θα μπορούσε να τους διασπάσει και να ανακτήσει τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνταν. Αρχικά και χρησιμοποιώντας μπαταρίες που ο ίδιος είχε κατασκευάσει, έθεσε υπό τάση υδατικό διάλυμα «potash» χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δε γινόταν αντιληπτή η ύπαρξη του στοιχείου, παρότι αυτό απελευθερωνόταν, λόγω της άμεσης αντίδρασής του με το νερό. Έπειτα εκτέλεσε το πείραμα ξανά εφαρμόζοντας ηλεκτρική τάση σε ξηρό καυστικό κάλιο «KOH» το οποίο είχε λίγο υγρανθεί από την ατμόσφαιρα του εργαστηρίου. Έκπληκτος διαπίστωσε το σχηματισμό σταγονιδίων στην κάθοδο. Το Κάλιο ήταν το πρώτο μέταλλο που διαχωρίστηκε μέσω ηλεκτρόλυσης.

Ο Davy αποφάσισε να διατηρήσει την ονομασία του στοιχείου και να το ονομάσει «potassium». Η ονομασία «Κάλιο» όπως και το χημικό σύμβολο «Κ» του στοιχείου προέρχεται από τη γερμανική λέξη «kalium» η οποία θεωρείται νεολατινική και προέρχεται από την αραβική «alkali». Ο γερμανός χημικός Ludwig Wilhelm Gilbert (1769 – 1824) στην απόδοση της εργασίας του Davy στα γερμανικά το 1809 απέδωσε το Potassium ως Kalium, ονοματοδοσία την οποία αποδέχτηκε και ο Jöns Jacob Berzelius το 1813. Έτσι οι Άγγλοι και Γάλλοι διατήρησαν την ονομασία Potassium και οι Γερμανοί την ονομασία Kalium.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία – Ιστοσελίδες:

http://www.chemistryexplained.com/elements/L-P/Potassium.html

http://www.chemicool.com/elements/potassium.html

http://www.thefreedictionary.com/potassium

https://en.wikipedia.org/wiki/Humphry_Davy

http://www.vanderkrogt.net/elements/element.php?sym=K

https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium

https://commodity.com/precious-metals/resources/periodic-table/

This entry was posted in Γλώσσα, Χημεία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.