Επιστημολογία P.Feyerabend – Paul Feyerabend

Calves Heads and BrainsΗ επιστημολογία του Feyerabend βασίζεται στην ιστορικιστική στροφή της επιστήμης που εισήγαγε ο Kuhn και αναλύεται στο σύγγραμμα του «Ενάντια στη Μέθοδο» που εκδόθηκε το 1975. Ο Feyerabend, ως ένας θεωρητικός αναρχικός, ωθεί την συλλογιστική του Kuhn στα όρια της διατυπώνοντας την άποψη ότι στην επιστήμη τα πάντα επιτρέπονται. Εξετάζοντας την ιστορία των επιστήμων και ειδικότερα της φυσικής διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των προτεινομένων μεθόδων ή κριτηρίων της επιστημολογίας με αυτά που πραγματικά εφαρμόσθηκαν από τους επιστήμονες.


Σύμφωνα με το Feyerabend η επιστημολογία κατασκεύαζε θεωρίες βασιζόμενη σε ορθολογικά κριτήρια αγνοώντας την επιστημονική πρακτική. Αναλύοντας την θεώρησε ότι οι επιστημονικές επαναστάσεις δεν επιτυγχάνονται αποκλειστικά και μόνο με ορθολογικές μεθόδους αλλά εμφάνιζαν μεθοδολογική πολλαπλότητα. Ως εκ τούτου υποστήριξε ότι η επιστήμη και ειδικότερα οι επιστήμονες δεν πρέπει να περιορίζονται από μεθοδολογικούς κανόνες. Επιπρόσθετα υιοθέτησε την άποψη του Kuhn περί ασύμμετρων θεωριών διότι υποστήριξε ότι δεν διαθέτουμε κάποιο λογικό κριτήριο σύγκρισης τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η επιλογή μιας θεωρίας δεν αποτελεί αποκλειστικά ορθολογική και αντικειμενική διαδικασία αλλά υπεισέρχεται και το υποκειμενικό στοιχείο όπως, για παράδειγμα, η κρίση του εκάστοτε επιστήμονα ή της επιστημονικής κοινότητας.

Μία σημαντική άποψη του Feyerabend ήταν η ανάλυση που πραγματοποίησε ανάμεσα στη γνώση και την επιστήμη. Πίστευε ότι η επιστήμη δεν έπρεπε να θεωρείται ανώτερη από άλλες μορφές γνώσης και δεν έπρεπε να της προσδίδουμε το αποκλειστικό προνόμιο κατοχής της πραγματικής αλήθειας. Θεωρούσε ότι η επιστήμη αποτελεί μια ανθρώπινη δραστηριότητα και δεν θα έπρεπε να διαθέτει προνομιακή μεταχείριση στα πλαίσια μίας κοινωνίας όπως, για παράδειγμα, στο δυτικό κόσμο. Ως εκ τούτου η υποβάθμιση του ρόλου της επιστήμης και ο περιορισμός των μεθοδολογικών καταναγκασμών ώθησε το Feyerabend να υιοθετήσει μία «ανθρωπιστική στάση» πρεσβεύοντας την ατομική και κοινωνική ελευθερία στην επιλογή αρχών, αξιών, θεωριών και μεθόδων.

This entry was posted in Επιστήμη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.