Tellurium – Tellur – Τελλούριο (52)Te

Tellusτελλούριο το : (χημ.) χημικό στοιχείο πολύ σπάνιο, μαλακό, λαμπερό, γκριζόλευκο ημιμέταλλο. Από το λατινικό tellus (γη).

tellurium n. (tĕ-loor′ē-əm): A brittle, silvery-white, rare metallic element usually found in combination with gold and other metals. New Latin (1798), equivalent to Latin tellūr- (stem of tellūs) earth + -ium,

tellūs fem.(Lat.): 1. earth, ground, 2. the Earth, globe, 3. land, country

Τον 17ο αιώνα είχε διαπιστωθεί από διαφόρους ορυκτολόγους η ύπαρξη μιας ουσίας σε διάφορα ορυκτά πετρώματα, η οποία είχε ιδιότητες μετάλλου και α-μετάλλου. Για το λόγο αυτό δόθηκε αρχικά η ονομασία «aurum paradoxum» (paradoxical gold) ή «metallum problematum» (the problem metal).

Η ανακάλυψη του στοιχείου ξεκίνησε το έτος 1782 από τον Αυστριακό ορυκτολόγο Franz Müller von Reichenstein (1740-1825) κατά την προσπάθεια του να αναλύσει την σύσταση ενός πετρώματος που περιείχε χρυσό από ορυχείο της τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στην Τρανσυλβανία. Αρχικά θεώρησε ότι το πέτρωμα μεταξύ των άλλων περιείχε Βισμούθιο ή Αντιμόνιο, αλλά έπειτα συνειδητοποίησε ότι πιθανόν να κάνει λάθος και να πρόκειται για ένα νέο στοιχείο. Αρχικά έστειλε δείγμα προς ανάλυση αυτού σε εργαστήριο στην Uppsala στη Σουηδία και εκεί πιστοποιήθηκε ότι αυτό περιείχε κάποιες ενώσεις Βισμουθίου, δεν περιείχε Αντιμόνιο, καθώς επίσης και ένα μέχρι στιγμής άγνωστο στοιχείο. Το 1798 ξανάστειλε άλλο δείγμα σε εργαστήριο στο Βερολίνο και ο Γερμανός Χημικός Martin Heinrich Klaproth (1743 – 1817) κατάφερε να απομόνωση το στοιχείο αυτό. Ο Klaproth ονοματοδοτήσε το νέο στοιχείο ως Τελλούριο από την Λατινική λέξη «tellus» που σημαίνει γη, αλλά τα εύσημα για την ανακάλυψη τα απέδωσε στον Müller.

Η ιστορία αναφέρει ότι περί του έτους 1789 το υπόψη στοιχείο είχε ανακαλυφθεί και από έναν Ούγγρο χημικό τον Pál Kitaibel κατά την διάρκεια ανάλυσης πετρωμάτων από άλλο ορυχείο στη Γερμανία. Αυτός το ονόμασε «argentiferous molybdenite», άλλά με τη σειρά του επίσης απέδωσε τα εύσημα για την ανακάλυψη στον Müller.

Επισταμένα το στοιχείο Τελλούριο μελετήθηκε ξανά ύστερα από 34 χρόνια από τον Σουηδό χημικό Jöns Jakob Berzelius (1779-1848) ο οποίος θεώρησε ότι το υπόψη στοιχείο ανήκει μεν στα μέταλλα αλλά έχει ιδιότητες και μη-μεταλλικών στοιχείων όπως το Θείο και το Σελήνιο.

Ενδεικτική βιβλιογραφία – Ιστοσελίδες:

http://www.chemicool.com/elements/tellurium.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Tellurium

http://dictionary.reference.com/browse/tellurium

http://www.chemistryexplained.com/elements/P-T/Tellurium.html

http://www.vanderkrogt.net/elements/element.php?sym=Te

https://commodity.com/precious-metals/resources/periodic-table/

This entry was posted in Γλώσσα, Χημεία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.